Nieuwsmedia
De digitale strategie van De Morgen
“Met gelukkige mensen kom je tot het beste resultaat”
De sterkste groeier, de meest digitale titel van DPG Media en een historisch aantal abonnees. De Morgen had aardig wat cijfers om mee uit te pakken. Hoofdredacteur Remy Amkreutz geeft een inkijk in het digitale denkwerk achter de schermen.

Remy Amkreutz
(36), hoofdredacteur van De Morgen en humo
In 2022 ruilde Remy Amkreutz zijn rol als chef officieel in voor die van hoofdredacteur. Zijn sollicitatiebrief bevatte een visie op een uitgesproken digitale toekomst. “Er was een solide basis, maar ik voelde dat we samen met het team vol durf voor de nieuwe koers moesten gaan.”
De grootste omslag kwam er op inhoudelijk vlak. “Onze overkoepelende visie is dat we vandaag meer willen zijn dan wat de papieren krant traditioneel was. Nieuws en duiding blijft natuurlijk het journalistieke hart van de krant, maar ook de rest van de dag willen we dicht bij onze lezers staan en deel uitmaken van hun leefwereld.”
En dus werd er – ruim voordat het mainstream was – gekeken naar wat lezers wanneer willen lezen. Uit die analyse bleek dat niet alleen de nieuwspiek in de ochtend belangrijk is, ook tijdens de lunch, spitsuren en avond kunnen lezers met verhalen geprikkeld worden, zolang die afgestemd zijn op de specifieke noden van elk moment.
“Daarom zijn we bijvoorbeeld ook Beter Leven gaan uitbouwen, een pijler waarin we informatieve artikelen over diepmenselijke thema’s zoals prostaatkanker of echtscheidingen met een sterke journalistieke fond brengen.” Onderwerpen waar lezers duidelijk ook op zaten te wachten, want zowat 20 procent van de nieuwe abonnees komt er dankzij Beter Leven-artikelen.
62.366
Totaal aantal abonnees in 2024, een record in de geschiedenis van De Morgen. In een jaar tijd met 3,4 procent gegroeid.
15
procent
Groei op jaarbasis in de duurste digitale abonnementen (hybride en digital premium).
25
versus
75
procent
De verhouding tussen de print- en digitale abonnees. Daarmee is De Morgen de meest digitale van alle DPG Media-titels.
250.000
real
users per dag
In 2024 is De Morgen online de grootste -kwaliteitskrant/selectieve titel in Vlaanderen geworden, zo blijkt uit officiële CIM-cijfers. “Dat betekent dat we
naast onze vaste -
app-lezers ook veel extra onlinelezers weten te bereiken. Belangrijk om de toekomst te verzekeren en te blijven groeien.”
60
procent
Beter Leven
Groei van het aantal artikelweergaven op Beter Leven sinds het tweede kwartaal van 2022. “Beter Leven zorgt nu voor 10 procent van onze artikelweergaven en voor 20 procent van onze nieuwe abonnementen via de betaalmuur. Dit toont hoe belangrijk het is om meer dan een nieuwsaanbod te bieden.”

Iedereen even belangrijk
De nieuwe hoofdredacteur had nog een tweede voorwaarde: de hele redactie moest mee, niet alleen wie al vooruitliep. “Ik geloof dat je met gelukkige mensen tot het beste resultaat kunt komen. Natuurlijk is het niet elke dag feest en kunnen we zeker streng zijn voor elkaar, maar het vertrekt vanuit vertrouwen in iemands capaciteiten. Een krant maak je met een team en daarin is iedereen even belangrijk: van journalist tot eindredacteur en vormgever. En of journalisten nu over harde politiek, complexe klimaatonderwerpen of menselijke emoties schrijven: elk verhaal is evenveel waard, zolang het goed gebracht wordt.”
Om een snelle omslag te realiseren, begon hij met een heel praktische maatregel: alle vergaderingen zonder digitaal doel, zoals een overleg over de indeling van de voorpagina van de papieren krant, werden geschrapt. “Het compromis was dat mensen mee moesten in het digitale verhaal en minder tijd aan vergaderen moesten spenderen. In plaats van een uur te discussiëren over wat er op de voorpagina van de krant moet, hakken we snel knopen door.”
Data-informed, niet data-driven
Wie digitaal zegt, denkt meteen aan data, en dat is voor De Morgen niet anders. “Daar leren we veel uit. Wanneer onze lezer behoefte heeft aan welke verhalen bijvoorbeeld. Maar we werken wel
data-informed en niet data-driven”, verduidelijkt Amkreutz. “We vertrekken vanuit ons journalistiek buikgevoel en kunnen dat aan data toetsen. We gaan ook uit van onze eigen kernthema’s. Zo geloven we in onderzoeksjournalistiek, wat om een investering vraagt en vaak pas na enkele maanden verhalen oplevert.”
Dat ‘digital first’ een denkwijze is die consequenties heeft, besefte Amkreutz al snel: “We investeren geen tijd of energie in wat digitaal niet rendeert. De vernieuwing van ons weekendmagazine die we het afgelopen jaar doorvoerden, is daar een mooi voorbeeld van: meer journalistieke verhalen, minder klassieke lifestyle. Op die manier kunnen we door een papieren hervorming meer artikelen brengen die ons digitaal doen groeien.”
Zo ontstaat er ruimte voor andere onderwerpen, zoals Koken met De Morgen, met recepten en restaurantrecensies in overvloed. Maar ook eigen evenementen met muzikanten en auteurs, denk aan Ilja Leonard Pfeijffer, waar lezers de krant live kunnen beleven. “Zo komen we letterlijk dichter bij onze lezers.”

Meer over De Morgen, lees je in het journalistieke jaarverslag